Apple iPhone zhromažďuje údaje o polohe, aj keď sú všetky nastavenia pre aplikácie a systémy vypnuté, tvrdí výskumný pracovník v oblasti bezpečnosti

Apple iPhone zhromažďuje údaje o polohe, aj keď sú všetky nastavenia pre aplikácie a systémy vypnuté, tvrdí výskumný pracovník v oblasti bezpečnosti

Apple / Apple iPhone zhromažďuje údaje o polohe, aj keď sú všetky nastavenia pre aplikácie a systémy vypnuté, tvrdí výskumný pracovník v oblasti bezpečnosti 3 minúty prečítané

Apple (foto Medhat Dawoud na Unsplash)

Najnovšie telefóny Apple iPhone zhromažďujú údaje o polohe, aj keď používateľ vypol nastavenia polohy, tvrdil bezpečnostný výskumník. Aj keď vyhlásenie môže byť čiastočne pravdivé, spoločnosť Apple ponúkla pomerne všeobecné vyhlásenie, v ktorom potvrdzuje potenciálne invazívne správanie. Mimochodom, existuje spôsob, ako vypnúť údaje o polohe na väčšine moderných zariadení Apple iPhone. Zdá sa však, že používatelia si často mýlia granulárne riadenie dostupné pre každú aplikáciu s celosystémovým nastavením.



Zdá sa, že Apple pripustil, že spoločnosť stále zhromažďuje údaje o polohe telefónov iPhone, aj keď používateľ vypol nastavenia polohy. K podmienenému prijatiu zdanlivo znepokojujúceho správania dôjde po tom, čo bezpečnostný výskumník zistil, že najnovší Apple iPhone 11 Pro 2019 zhromažďuje údaje aj po vypnutí nastavenia polohy. Mimochodom, zdá sa, že výskumník zistil potrebu vzdelávať používateľov pri ochrane súkromia v tom, ako správne zakázať zhromažďovanie údajov o polohe.

Apple iPhone zhromažďuje údaje o polohe, dá sa mu však zabrániť dodržaním správneho postupu:

Video zverejnené na YouTube tvrdí, že dokazuje, ako má Apple iPhone Pro 2019 aktívne zhromažďovanie údajov o polohe po tom, čo si používateľ vybral „nikdy“ pre všetky jednotlivé systémové služby a aplikácie. Video zverejnil bezpečnostný pracovník KrebsOnSecurity. Používateľ zrejme problém preposlal spoločnosti Apple. Podľa očakávaní však spoločnosť Apple dala všeobecnú odpoveď s tým, že niektoré služby vyžadujú údaje o polohe a zhromažďujú ich naďalej, aj keď používateľ vypol nastavenia polohy.

KrebsOnSecurity tvrdí, že nový iPhone 11 Pro od spoločnosti Apple prerušovane vyhľadáva informácie o polohe používateľa, aj keď sú všetky aplikácie a systémové služby v telefóne individuálne nastavené tak, aby tieto údaje nikdy nevyžadovali. Aj keď spoločnosť Apple oficiálne tvrdí, že toto správanie je zámerné, je úmyselné, zdá sa, že odpoveď je v rozpore s vlastnými zásadami ochrany osobných údajov spoločnosti Apple, ktoré vo svojich zariadeniach bežne presadzujú a inzerujú najvyššie možné protokoly zabezpečenia a ochrany súkromia.



Vlastná politika spoločnosti Apple hovorí (čiastočne): „Systémové služby založené na polohe môžete tiež zakázať klepnutím na položku Systémové služby a vypnutím jednotlivých systémových služieb založených na polohe.“

Výskumník v oblasti bezpečnosti však zistil, že v tomto modeli (a možno aj v ďalších modeloch iPhone 11) existujú niektoré systémové služby, ktoré naďalej požadujú údaje o polohe. Bez vypnutia služieb určovania polohy nemôžu používatelia úplne zakázať žiadne nastavenie. Je to zreteľne zrejmé z prítomnosti ikony šípky v hornej časti zariadenia Apple iPhone, ktorá sa zobrazuje náhodne, ale pravidelne aj po individuálnom vypnutí všetkých systémových služieb, ktoré používajú polohu.



Ako úplne zapnúť zhromažďovanie údajov o polohe na zariadeniach Apple iPhone Pro a možných ďalších modeloch iPhone 11?

Úplné vypnutie služieb určovania polohy by podľa všetkého malo fungovať a malo by zabrániť tomu, aby Apple iPhone niekedy aktivoval služby určovania polohy, aby zhromažďoval príslušné údaje. Väčšina používateľov, ktorí si neuvedomujú nastavenie celého systému, však vypnú lokalizačné služby pre jednotlivé aplikácie. Je potrebné spomenúť, že to zanecháva veľkú medzeru neistoty. Mnoho aplikácií a služieb môže navyše ľahko mať prístup k údajom o polohe na úrovni systému. To by jednoducho znamenalo, že najnovšie Apple iPhone Pro a možno aj ďalšie modely iPhone 11 budú mať potrebné povolenie na periodickú aktiváciu služieb určovania polohy a zhromažďovanie údajov.

Apple objasnil, že spoločnosť nepovažuje toto správanie za opatrenie, ktoré by malo nejaké bezpečnostné dôsledky. „Je očakávané správanie, keď sa povolí služba určovania polohy, na stavovom riadku sa zobrazí ikona Lokalizačné služby. Ikona sa zobrazuje pre systémové služby, ktoré nemajú prepínač v Nastaveniach, “tvrdila spoločnosť.

Argument bezpečnostného výskumníka sa teraz zdá byť obmedzený na schopnosť jednotlivých aplikácií, ktoré zhromažďujú údaje o polohe, a to aj v prípade, že používateľ konkrétne v aplikácii zabránil prístupu. Aplikácia, ktorá má špecificky zakázaný prístup k údajom o polohe, by to technicky nemala byť schopná. Zatiaľ sa však zdá, že Apple potvrdil, že skutočne umožňuje aplikáciám zhromažďovať údaje o polohe bez ohľadu na nastavenia.

Značky jablko iOS iphone